Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2429 razy.
Porcja dla 10 osob. Czas przygotow. 1 godz.
250 g krewetek,
500 g malzy,
250 g kalmarow,
1 matwa,
1 mala osmiornica,
1 cebula,
500 g ryzu,
375 ml oleju,
sol, pieprz.
1. Wymyc dokladnie wszystkie morskie skladniki. Kazdy skladnik ugotowac oddzielnie. Sos z krewetek i malz zachowac. Po odsaczeniu skladniki pociac na
drobne czesci.
2. Cebule utrzec. 250 ml oleju wlac na patelnie, rozgrzac, wrzucic cebule i
rozdrobnione owoce morza, lekko obsmazyc.
3. Do garnka wlac pozostaly olej, wsypac ryz i podgrzewac az bedzie przezroczysty, dodac sos z krewetek i malz. Wrzucic owoce morza, wlac 3 szklanki
wody i gotowac tak dlugo, az woda zostanie calkowicie wchlonieta.
4. Podawac ostudzone, przybrane cytryna i zielona pietruszka.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach