<- Salatka morskaLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybSalatka z krabow ->

PDF Drukuj

Salatka rosyjska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1769 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
100 g miesa z szyjek rakowych lub miesa krabow,
30 g filetow anchois,
1 marchew,
1 korzen selera,
1 maly burak,
5 pieczarek,
2 kartofle ugotowane w mundurkach,
3 lyzki zielonego groszku,
1 ogorek malosolny,
80 g czarnych i zielonych oliwek,
2 lyzki kaparow,
20 g czerwonego kawioru,
6 lyzek oliwy,
1 lyzka octu winnego,
pieprz, sol, cukier.

1. Marchew, burak i korzen selera obrac, umyc i pokroic w niewielka kostke. Warzywa te, a takze zielony groszek, zasmazyc przez 4 min na 2 lyzkach rozgrzanej oliwy. Wyjac, osaczyc z tluszczu, przelozyc do rondelka, dodac 1 lyzke cukru i 120 ml wody. Gotowac na malym ogniu do calkowitego odparowania.
2. Kartofle obrac i pokroic w kostke tej samej wielkosci co pozostale warzywa.
Ogorek obrac, wypestkowac i pokroic w identyczna kostke. Oliwki wypestkowac
i pokroic w cienkie plasterki.
3. Grzyby umyc, oczyscic i pokroic w platki, po czym osolic.
4. Mieso rakow badz krabow pokroic w drobne kawaleczki. Anchois wymoczyc, odcisnac i pokroic w cienkie paseczki.
5. Wszystkie wymienione skladniki (poza oliwkami) dokladnie wymieszac, skropic
octem i reszta oliwy. Dodac kapary, osolic, doprawic pieprzem i ponownie
wymieszac.
6. Salatke ulozyc w salaterce, przybrac oliwkami i kawiorem. Osobno podac sos
majonezowy.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 12.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności