<- Fladry masalaLista potraw z grupy: RybyFlądra po francusku ->

PDF Drukuj

Fladry zapiekane

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1818 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas zapiekania. 50 min.
4 fladry,
100 g krewetek,
100 g pieczarek,
4 pomidory,
4 mlode cebulki,
100 g tartego zoltego sera,
1 lyzka soku cytrynowego,
2 lyzki masla,
sol, pieprz,
olej do smazenia,
maka do obtaczania ryby.

1. Fladry oczyscic, umyc w zimnej wodzie. Osuszyc, posolic, skropic sokiem cytrynowym. Odstawic na 30 min.
2. Krewetki obrac ze skorupek, usunac czarne zylki, oplukac w osolonej wodzie,
osaczyc. (Mrozone krewetki wrzucic na 2 min do wrzacej, osolonej wody. Wyjac
i dobrze osaczyc.)
3. Jarzyny umyc. Pieczarki i cebulki obrac, pokroic na kawalki. Pomidory pokroic w cwiartki.
4. Na duzej patelni rozgrzac olej, obtoczyc fladry w mace, podsmazyc z obu
stron. Na drugiej patelni poddusic na 1 lyzce masla cebulki i pieczarki.
5. Na blasze wysmarowanej maslem ulozyc fladry, na nich polozyc podsmazone pieczarki z cebula, krewetki i kawalki pomidorow. Posypac sola, pieprzem i zoltym serem. Wstawic do goracego piekarnika na 15 min. Podawac od razu po
wyjeciu z piekarnika.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności