Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2585 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min + 6 godz
600 g filetow z bialej ryby (najlepiej z solonego dorsza),
150 g kartofli,
150 g boczku,
2 cebule,
200 ml smietanki,
sol (jesli ryba nie jest solona),
pieprz swiezo zmielony.
1. Solona rybe zalac zimna woda, moczyc 6 godz. 3 razy zmienic wode.
2. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Kartofle obrac, oplukac, ugotowac,
odcedzic, pokroic na plasterki. Boczek pokroic w kostke.
3. Rybe osaczyc z wody, podzielic na male kawalki. Osci i skore odrzucic. Wlozyc do garnka, zalac niewielka iloscia wody tak, by woda nie przykrywala ryby. Zagotowac, dodac kartofle, dusic na malym ogniu 10 min.
4. Przygotowac sos: na patelni podsmazyc boczek, dodac cebule. Gdy zbrazowieja
zlac nadmiar tluszczu. Wlac smietane, wymieszac z boczkiem i cebula.
5. Przed podaniem rybe z kartoflami polac sosem, posypac swiezo zmielonym pieprzem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach