1. Filety rybne umyc, osuszyc i odstawic.
2. Ziarenka kolendry i kminku zemlec w mlynku lub utrzec w mozdzierzu. Czosnek
i imbir obrac.
3. Papryczki, szalotki, czosnek oraz imbir drobno pokroic i przelozyc do mozdzierza. Dodac kurkume, paste krewetkowa i utrzec. Dodac zmielona kolendre i
kminek, wymieszac.
4. Olej rozgrzac w garnku i lekko podsmazyc na nim paste (przez 2-3 min.). Dodac cytronelle. Powoli wlewac rzadkie mleko kokosowe. Nastepnie dodac sol i
cukier. Zmniejszyc ogien i gotowac przez 3-5 min., czesto mieszajac.
5. Sok cytrynowy wlac do garnka, wymieszac, dodac filety i gotowac bez przykrycia na malym ogniu okolo 15 min.
6. Gdy filety beda gotowe wlac geste mleko kokosowe. Podgrzewac przez 2-3 min.
i odrazu podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach