<- Garnek niemieckiLista potraw z grupy: RybyGulasz z węgorza ->

PDF Drukuj

Gulai ikan - curry z ryby

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2055 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
500 g filetow rybnych,
1 lyzeczka ziarenek kolendry,
1/2 lyzeczki ziarenek kminku,
8 szalotek,
1 zabek czosnku,
6-8 swiezych czerwonych papryczek chilli,
kawalek swiezego imbiru (1 cm),
1 lyzeczka kurkumy,
3/4 lyzeczki pasty krewetkowej,
2 lyzki oleju,
1 lyzeczka cytronelli,
375 ml rzadkiego mleka kokosowego,
1 lyzeczka soli,
1 lyzeczka cukru,
4 lyzki soku cytrynowego,
125 ml gestego mleka kokosowego.

1. Filety rybne umyc, osuszyc i odstawic.
2. Ziarenka kolendry i kminku zemlec w mlynku lub utrzec w mozdzierzu. Czosnek
i imbir obrac.
3. Papryczki, szalotki, czosnek oraz imbir drobno pokroic i przelozyc do mozdzierza. Dodac kurkume, paste krewetkowa i utrzec. Dodac zmielona kolendre i
kminek, wymieszac.
4. Olej rozgrzac w garnku i lekko podsmazyc na nim paste (przez 2-3 min.). Dodac cytronelle. Powoli wlewac rzadkie mleko kokosowe. Nastepnie dodac sol i
cukier. Zmniejszyc ogien i gotowac przez 3-5 min., czesto mieszajac.
5. Sok cytrynowy wlac do garnka, wymieszac, dodac filety i gotowac bez przykrycia na malym ogniu okolo 15 min.
6. Gdy filety beda gotowe wlac geste mleko kokosowe. Podgrzewac przez 2-3 min.
i odrazu podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności