<- Gulasz z węgorzaLista potraw z grupy: RybyJaja faszerowane rybą ->

PDF Drukuj

Ikan asam pedas - curry z ryby na kwasno

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1407 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
500 g filetow rybnych,
8-12 suszonych czerwonych papryczek chilli,
kawalek swiezego imbiru (5 mm),
6-8 szalotek,
3 zabki czosnku,
1/2 lyzeczki pasty krewetkowej,
1/2 lyzeczki soli,
1/2 lyzeczki kurkumy,
125 ml oleju,
1 czerwona cebula,
4 lyzki soku cytrynowego,
185 ml wody,
sol, cukier.

1. Suszone papryczki zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Wyjac i usunac
nasiona.
2. Imbir i czosnek obrac. Papryczki, szalotki, imbir i czosnek drobno pokroic,
a nastepnie przelozyc do mozdzierza. Dodac paste krewetkowa i utrzec na
gladka mase.
3. Filety oplukac i osuszyc. Natrzec sola i kurkuma.
4. Olej rozgrzac w garnku, smazyc filety na zloty kolor przez 2 min. z kazdej
strony. Wyjac na talerz i odstawic.
5. Cebule obrac i pokroic na plasterki. Olej wylac z garnka, pozostawiajac na
dnie niewielka ilosc. Dodac cebule i usmazyc na zloty kolor. Dodac paste,
dobrze wymieszac, zmniejszyc ogien i smazyc przez 2-3 min. Dodac sok cytrynowy oraz wode i gotowac przez minute. Nastepnie dodac sol oraz odrobine
cukru.
6. Filety z powrotem przelozyc do garnka i gotowac, az beda miekkie (ok.15min).

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności