<- Karp po rumuńskuLista potraw z grupy: RybyKarp w cieście ->

PDF Drukuj

Karp po serbsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1831 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1,5 kg filetow z karpia (bez osci i skory),
1,5 kg kartofli,
150 g wedzonego bekonu,
3 zielone papryki,
2 srednie pomidory,
2 duze cebule,
1 lyzka mielonej papryki,
6 lyzek smalcu.
Sos:
300 ml kwasnej smietany,
2 plaskie lyzki maki,
1/2 lyzeczki papryki,
sol,
6 plasterkow usmazonego bekonu do przybrania,
1 lyzeczka zielonej pietruszki do przybrania.

1. Dokladnie umyte kartofle ugotowac w lupinach tak, by byly na pol twarde. Odcedzic i obrac jeszcze cieple. Po ostudzeniu pokroic w plastry.
2. Papryki i pomidory umyc, cebule obrac, z pomidorow zdjac skore, z papryki
usunac gniazda nasienne. Cebule pokroic w cieniutkie plasterki, a papryke i
pomidor na grubsze plastry.
3. Bekon pokroic na plasterki. Filety umyc i ponacinac w nich rowki dlugosci
3-4 cm. W rowkach umiescic plasterki bekonu. Posypac sola i mielona papryka.
4. Odpowiedniej wielkosci brytfanne (lub szklane naczynie) wysmarowac smalcem i
wylozyc plasterkami ugotowanych kartofli. Nastepnie ulozyc rybe, na rybie
pokrojona, zielona papryke. Polac stopionym smalcem i piec 30 min w srednio
goracym piekarniku. Zrobic sos: smietane wymieszac z maka, dodac sol i papryke. Polac rybe i przyrumienic w dobrze nagrzanym piekarniku.
5. Przed podaniem jeszcze raz polac rybe kwasna smietana i przybrac plasterkami
usmazonego bekonu i zielona pietruszka. Oproszyc papryka.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności