<- Karp, ale naprawdę dobryLista potraw z grupy: RybyKebab rybny ->

PDF Drukuj

Kawior z jajkiem w galarecie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1610 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
100 g kawioru czarnego lub czerwonego,
4 jaja,
200 ml wywaru z drobiu,
100 ml bialego wina,
15 g zelatyny,
bialy pieprz,
50 ml gestej smietany,
1 lyzeczka soku cytrynowego,
1 lyzka octu.

1. Zalac zelatyne 2 lyzkami zimnej wody, odstawic na 15 min.
2. Zagotowac wywar z winem i pieprzem. Zelatyne rozpuscic w goracym wywarze,
odstawic, by galareta ostygla.
3. Zagotowac wode z octem. Do wrzatku ostroznie wbic jaja. Gotowac 5 min, wyjac
lyzka cedzakowa, wlozyc do zimnej wody, a nastepnie osuszyc.
4. Dno i scianki oziebionych foremek pokryc cienka warstwa plynnej galarety,
wstawic na 30 min do lodowki. Gdy galareta stezeje, rozsmarowac na niej kawior, wlozyc po 1 jaju, dodac reszte kawioru, zalac pozostala plynna galareta i ponownie wstawic do lodowki. Oddzielnie podac smietane ubita z sokiem
cytrynowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności