<- Klopsiki rybne po greckuLista potraw z grupy: RybyKolorowy pasztet rybny ->

PDF Drukuj

Knelki z lososia

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1551 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
500 g lososia,
200 g masla,
2 jaja,
4 zoltka,
sol, pieprz, galka muszkatolowa.
Ciasto "Panda":
100 g maki,
45 g masla,
200 ml wody,
sol, pieprz.

1. Przygotowac ciasto: zagotowac 200 ml wody z 45 g masla. Dodac sol, pieprz.
Zdjac z ognia, wsypac make, mieszac, az z calego ciasta utworzy sie jedna
kula. Ponownie postawic garnek na ogniu i ciagle mieszac. Gdy czesc wody
wyparuje wyjac ciasto i przeniesc na blache. Rozgniesc na cienki placek, by
szybko ostyglo, posmarowac cienko maslem.
2. Przygotowac mase na knelki: lososia oplukac, pokroic na kawalki. Zmiksowac
lub zemlec. Dodac ciasto i dalej miksowac. Dodac jaja, zoltka, przyprawy,
sol i miekkie maslo. Utrzec na jednolita, gladka mase. Przetrzec przez sito.
3. Przetarta mase wyciskac na folie aluminiowa "rekawem cukierniczym" lub formowac dwiema lyzeczkami podluzne kluseczki.
4. Zagotowac osolona wode lub wywar z jarzyn. Do wody lub wywaru o temp. 85-90ż
delikatnie zsunac z folii kluseczki. Po wyplynieciu trzymac jeszcze na ogniu
5 min. Wyjmowac cedzakowa lyzka.
5. Podawac z sosem przyrzadzonym z wywaru, w ktorym gotowaly sie knelki - z dodatkiem masla, smietany i szczypiorku.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności