Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2136 razy.
8-10 porcji. Czas przygotow. 2,5 godz.
20 duzych lisci szpinaku,
60 g masla.
Mus lososiowy:
300 g lososia,
1 lyzka przecieru pomidorowego,
1 bialko,
180 ml gestej smietany,
1 lyzeczka utartej skorki cytrynowej,
3 lyzki soku z cytryny,
50 ml koniaku,
1/2 lyzeczki mielonej papryki, sol, pieprz.
Mus rybny:
500 g filetow bialej ryby,
1 bialko,
180 ml gestej smietany,
1 lyzka cukru,
3 lyzki posiekanego szczypiorku,
sol, bialy pieprz.
1. Liscie szpinaku oplukac, wrzucic pojedynczo na 1 min do wrzacej wody, odcedzic. Przygotowac prostokatny arkusz folii dlugosci formy pasztetowej. Na
folii ulozyc plasko liscie szpinaku tak, by jeden zachodzil na drugi.
2. Filety lososia rozdrobnic, zmiksowac z bialkiem. Dodac smietane, przyprawic
sola, pieprzem, przecierem pomidorowym, sokiem z cytryny, papryka, koniakiem
i skorka cytrynowa. Wymieszac. Odlozyc 1/2 szklanki masy, reszte wstawic do
lodowki i mocno ochlodzic.
3. Na prostokacie z lisci szpinaku rozsmarowac odlozony mus lososiowy. Zwinac w
rulon, owinac go folia aluminiowa, zabezpieczyc konce, wlozyc na 10 min do
wrzacej wody, ostudzic. Folie odwinac.
4. Filety z bialej ryby rozdrobnic, zmiksowac dodajac bialko. Wymieszac ze
smietana i szczypiorkiem, przyprawic sola, cukrem i pieprzem. Wstawic do lodowki, mocno ochlodzic.
5. Forme pasztetowa nasmarowac maslem, ulozyc bialy mus rybny w ten sposob, by
warstwa z jednej strony dochodzila do samego wierzchu formy, a z drugiej
okrywala zaledwie dno. W srodku zrobic wglebienie i umiescic walek szpinakowy. Forme dopelnic musem lososiowym, przykryc natluszczona folia aluminiowa,
wstawic do goracej kapieli wodnej w nagrzanym do temp. 180żC piekarniku.
Piec 1,5 godz.
6. Pasztet podawac z sosem tatarskim.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach