<- Krem norweskiLista potraw z grupy: RybyKrokiety rybne ->

PDF Drukuj

Krokiety po hiszpansku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1791 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 3,5 godz.
350 g ugotowanej ryby (lub 250 g tunczyka w oleju lub 200 g
ugotowanej szynki),
2 jaja i bulka tarta do panierowania,
6 galazek zielonej pietruszki do przybrania,
500 ml oleju do smazenia.
Sos beszamelowy:
750 ml mleka,
2 lyzki oleju slonecznikowego,
2 lyzki masla,
4 lyzki maki pszennej,
1/2 lyzeczki sproszkowanej galki muszkatolowej,
sol.

1. Z ugotowanej ryby wyjac osci. Rozgniesc widelcem na jednolita mase. (Szynke
pokroic na waskie paseczki).
2. Przygotowac sos beszamelowy: w garnku rozgrzac olej z maslem, dodac make i
nie rumieniac wymieszac na puszysta mase. Dodac zimne mleko, sol i galke muszkatolowa. Mieszac, az sos zgestnieje. (Powinien byc bardzo gesty).
3. Do sosu beszamelowego wlozyc rybe, wymieszac na jednolita mase, przelozyc na
polmisek, przykryc i wstawic do lodowki na 2 godz.
4. W glebokim talerzu roztrzepac 2 jaja. Z oziebionej masy formowac w dloniach
krokiety, obtaczac w tartej bulce, panierowac w jajach i po raz drugi w bulce.
5. Na duzej patelni rozgrzac dobrze olej i smazyc krokiety z obu stron na zloty
kolor.
6. Usmazone krokiety przelozyc na polmisek, przybrac zielona pietruszka i od
razu podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 16.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności