Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2311 razy.
30 dag filetów z dorsza
3 łyżki bitej śmietany
1 łyżka posiekanej natki
4 gałązki majranku
2 ząbki czosnku
2 jaja
8 kromek chleba tostowego
sól, świeżo zmielony pieprz
bułka tarta
oliwa z oliwek
2 cytryny
Filety rybne pokroić na małe kawałki i zmiksować ze śmietaną. Mus rybny przełożyć do miski. Dodać do miski posiekane zioła, rozgnieciony czosnek, rozbełtane jaja i pokruszony chleb tostowy. Wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Uformować ok. 50 małych kuleczek. Krokiety obtoczyć w bułce tartej, a następnie smażyć na oliwie na średnim ogniu. Gotowe krokiety pokroić sokiem z cytryny. Podawać z cytryną pokrojoną w ósemki.