Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2160 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
400 g filetow z bialej ryby,
2 cebulki dymki,
1 cebula,
1 marchewka,
2 jaja,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1 mala bulka,
2 cytryny,
30 g orzechow i migdalow,
500 ml wody,
bouquet garni,
mleko do namoczenia bulki,
1/4 lyzeczki kurkumy,
1/4 lyzeczki papryki,
sol, pieprz,
olej do smazenia,
maka do obtaczania.
1. Zielona pietruszke oplukac, drobno posiekac. Marchewke i cebule obrac, oplukac, posiekac. Cytryne umyc w goracej wodzie, pokroic na plasterki.
2. Zagotowac wode. Wrzucic cebule, marchewke i bouquet garni. Osolic, gotowac
20 min.
3. Filety umyc, wlozyc do wywaru, gotowac na malym ogniu 10 min. Wyjac, ostudzic.
4. Bulke namoczyc w mleku. Nadmiar mleka odcisnac. Orzechy i migdaly utrzec lub
zemlec.
5. Przygotowac mase na krokiety: zmiksowac rybe z dymka, orzechami, migdalami,
jajami, pietruszka i bulka. Doprawic sola, pieprzem, papryka i kurkuma.
6. Z masy uformowac krokiety dlugosci 6 cm i srednicy 2,5 cm. Obtaczac w mace,
usmazyc na oleju z obu stron na zloty kolor.
7. Podawac na salacie z plasterkami cytryny i sosami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach