<- Kulki rybne (zydowskie)Lista potraw z grupy: RybyLeszcz po francusku ->

PDF Drukuj

Kuskus tunezyjski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1712 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
500 g kuskusu (przepis w "ogolne").
Bulion:
1,5 kg ryb morskich,
1 glowa rybia,
2 glowki obranego czosnku,
2 cebule,
2 dojrzale pomidory,
2 pory,
bouguet garni (tymianek, zielonz pietruszka, lisc laurowy),
2-3 gwiazdki anyzku,
szczypta szafranu,
1 lyzeczka harissy (przepis w rozdziale "ogolne"),
1 lyzeczka oliwy,
sol.
Kulki rybne:
300 g filetow z dorsza,
2 jaja,
4 obrane i zmiazdzone zabki czosnku,
3 lyzki oliwy,
sol, pieprz,
3 lyzki maki i tylez grysiku do panierowania.

1. Glowe ryby oraz pokrojona w plastry cebule podsmazyc w pojemnym rondlu na 1
lyzeczce oliwy przez 5 min. Zalac 2 l wody, zagotowac, dodac bouquet garni i
gotowac ok. 15 min. Dodac sprawione i osolone ryby, doprawic szafranem i
anyzkiem. Zagotowac i gotowac na srednim ogniu.
2. Filety zmiksowac, polaczyc z czosnkiem, osolic, doprawic pieprzem i wymieszac. Wbic 1 jajo, dolac oliwe, wymieszac ponownie, nastepnie z masy tej
formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego.
3. Panierowac je w mace, jaju i grysiku. Smazyc ze wszystkich stron na zloty
kolor na reszcie oliwy, odstawic w cieple miejsce.
4. Po 20 min gotowania ostroznie wyjac ryby z bulionu, obrac je z osci i trzymac w cieple. Bulion przecedzic, dodac do niego reszte jarzyn i gotowac
przez 20 min.
5. Kuskus ugotowac na parze. Harisse rozcienczyc kilkoma lyzkami bulionu.
6. Ugotowany kuskus ulozyc w formie kopca w glebokim polmisku, na wierzchu
umiescic wyfiletowane ryby, usmazone kulki rybne oraz ugotowane jarzyny.
Skropic odrobina bulionu z harissa i podawac. Osobno podac bulion.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności