<- Majowa makrelaLista potraw z grupy: RybyMakrela z porami w porto ->

PDF Drukuj

Makrela pieczona w soli

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1854 razy.


Porcja na 1 osobe. Czas przygotow. 40 min.
1 makrela (na osobe),
1 lyzka soli grubej,
2 lyzki tartej rzepy,
1 lyzeczka sosu sojowego.

1. Rybe oczyscic z zewnatrz nie odcinajac pletw ani lba, pokroic ostrym nozem
na pol, wypatroszyc, natrzec mocno sola, odstawic na 20 min. do lodowki.
2. Rozgrzac patelnie do pieczenia bez tluszczu, klasc na nia rybe i piec trzymajac patelnie w powietrzu okolo 6-7 cm nad mocnym ogniem, az ryba zrumieni
sie po obu stronach.
3. Podawac na polmisku z tarta rzepa polana sosem sojowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Absolutny nonsens. Tytuł niema nic wspólnego z przepisedm, jest to po prostu smażona, solona ryba. Na rybe pieczoną w soli należy wybrac rybe o białym miesie, niskooleistą. Sól- około 2.5kg wymieszac z pianą z 4 białek i 1/2 szklanki zimnej wody. Rybe oczyścic i osuszyc. Do formy wsypac pół soli, ułożyc rybe, zasypac resztą soli, lekko uklepac. Piec w nagrzanym ( 200 C) piekarniku ok. 40min.Sól rozbic, zdjąc dlikatnie skóre z ryby,podawac natychmiast. Z poważaniem Jerry
Nadesłał(a): Jerry <carvstone@optusnet.com.au> 2005-12-26 08:12:09


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności