<- Makrela pieczona w soliLista potraw z grupy: RybyMarynata klasztorna ze szczupaka ->

PDF Drukuj

Makrela z porami w porto

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1562 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 55 min.
800 g makreli,
300 g porow,
1 marchewka,
1 cebula,
150 ml porto,
3 lyzki masla,
1 lyzka maki,
250 ml wody,
bouquet garni, sol, pieprz.

1. Makrele oczyscic, umyc, odciac glowy, pletwy i zdjac skory. Oczyszczone makrele pokroic w dzwonka.
2. Jarzyny obrac, oplukac. Marchewke i cebule pokroic w kostke. Pory pokroic w
plasterki.
3. W garnku rozgrzac 1 lyzke masla. Wlozyc glowy, pletwy i skory. Smazyc 5 min.
Dodac marchewke, cebule, bouquet garni, sol i pieprz. Wlac porto i wode. Gotowac pod przykryciem 25 min. Wywar odcedzic (odcisnac glowy i jarzyny).
4. Na 1 lyzce masla podsmazyc pory, razem z pokrojona ryba wlozyc do odcedzonego wywaru, gotowac na malym ogniu 10 min. Ryby i pory wyjac lyzka cedzakowa.
5. Z masla i maki zrobic jasna zasmazke. Wlac wywar z ryby, gotowac na malym
ogniu az sos zgestnieje. Mieszac przez caly czas.
6. Przed podaniem polac ryby i pory goracym sosem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności