<- Mus z tunczykaLista potraw z grupy: RybyNalesniki z tunczykiem ->

PDF Drukuj

Nalesniki z lososiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2369 razy.


12 szt. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.
150 g wedzonego lososia.
Ciasto:
200 g maki,
2 jaja,
1 lyzka oliwy,
250 ml mleka,
250 ml wody mineralnej,
sol,
sklarowane maslo lub olej do smazenia.
Sos:
300 ml mleka,
150 ml smietanki,
30 g masla,
30 g maki,
2 lyzki drobno pokrojonego koperku,
75 g tartego zoltego sera,
1 pomidor.

1. Make, mleko i wode ubic trzepaczka na gladka mase. Wymieszac z jajami i sola. Odstawic na 30 min. Goraca patelnie smarowac lekko tluszczem, smazyc z
obu stron cienkie nalesniki.
2. Lososia pokroic w paseczki. Pomidor sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, pokroic
na kawalki, usunac pestki.
3. Przygotowac sos: w garnku roztopic maslo, dodac make, wymieszac. Wlac zimne
mleko i smietanke. Gotowac mieszajac tak dlugo, az sos zgestnieje. Zdjac z
ognia, dodac koperek, ser i kawalki pomidora. Wszystko wymieszac.
4. Na kazdy nalesnik nalozyc porcje sosu, kilka paseczkow lososia, zwinac w
rulon. Zaroodporne naczynie wysmarowac maslem, ulozyc nalesniki, polac reszta sosu, wstawic do ogrzanego do temp. 200żC piekarnika na 10 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności