<- Nalesniki z lososiemLista potraw z grupy: RybyOkoń po kijowsku ->

PDF Drukuj

Nalesniki z tunczykiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2480 razy.


12 szt. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.
Ciasto:
200 g maki,
2 jaja,
1 lyzka oliwy,
250 ml mleka,
250 ml wody mineralnej,
sol,
sklarowane maslo lub olej do smazenia.
Farsz:
300 g tunczyka z puszki,
3 jaja ugotowane na twardo,
1 duza cebula,
50 g masla,
1 lyzka maki,
150 ml mleka,
150 ml smietanki,
50 g kaparow,
4 lyzki soku cytrynowego,
75 g tartego zoltego sera do posypania.

1. Przygotowac ciasto: make z mlekiem i woda ubic trzepaczka na jednolita mase.
Dodac jaja, sol i 1 lyzke oliwy. Ubijac jeszcze chwile. Odstawic na 30 min.
Jesli ciasto jest zbyt geste, dodac przed smazeniem troche wody i wymieszac.
2. Goraca patelnie smarowac tluszczem. Smazyc cienkie nalesniki. Usmazone ukladac na talerzu jeden na drugim.
3. Tunczyka osaczyc na sicie, podzielic na male kawalki. Jaja posiekac. Cebule
obrac, oplukac, pokroic w cienkie plasterki.
4. Przygotowac farsz: w garnku rozgrzac 1 lyzke masla. Dodac make, wymieszac na
gladka mase. Wlac zimne mleko i smietanke. Gotowac na malym ogniu. Gdy sos
zgestnieje, zdjac z ognia. Dodac tunczyka, kapary, cebule i jaja. Doprawic
sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
5. Farszem smarowac nalesniki, zwijac w rulony i ukladac w naczyniu do zapiekania, uprzednio wysmarowanym maslem. Posypac tartym serem, wstawic do nagrzanego piekarnika na 10 min. Podawac z zielona salata, przybrac plasterkiem
cytryny i listkami selera.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności