<- Paski z dorszaLista potraw z grupy: RybyPaszteciki z tunczykiem (marokanskie) ->

PDF Drukuj

Paszteciki z tunczykiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1619 razy.


20-25 szt. Czas przygotow. 1 godz.
Ciasto serowe:
200 g maki,
200 g odcisnietego twarogu,
200 g masla,
sol,
jajo do smarowania.
Farsz:
250 g tunczyka z puszki,
2 lyzki smietany,
2 jaja ugotowane na twardo,
sol, pieprz.

1. Twarog przetrzec przez sito. Make przesiac na stolnice, wymieszac z sola,
dodac oziebione maslo, posiekac wraz z maka. Dodac twarog, szybko zagniesc
ciasto, uformowac kule, wstawic do lodowki na 15 min.
2. Tunczyka odsaczyc na sitku, rozdrobnic widelcem. Obrane jaja posiekac, polaczyc z tunczykiem, dodac smietane, przyprawic sola i pieprzem, wymieszac.
3. Ciasto rozwalkowac na placek grubosci 4 mm, pociac je na kwadraty o boku 8
cm. Na srodek kazdego polozyc lyzeczke nadzienia, formowac trojkatne paszteciki dokladnie zlepiajac brzegi.
4. Paszteciki ulozyc na blasze, wstawic na 10 min do lodowki, posmarowac rozmaconym jajem, wstawic do ogrzanego do temp. 200żC piekarnika, piec 25 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności