-Filety z dorsza bez skory 0.5 kg
-Dowolna maka
-Sól
-Pieprz mielony (najlepiej świeżo)
-Papryka mielona
Danie proste, dosc szybkie w przygotowaniu bardzo smaczne i swietnie podkresla delikatność mięska rybiego
Umyte filety pokroić w paski o dlugosci 5 cm i szerokosci 1-2 cm obsypac sola i pozostaiwc w naczyniu.
Na blacie rozsypać pół szklanki mąki, następnie dodać do niej zmielony pieprz w takiej proporcji aby po zmieszaniu mąka zmieniła kolor na szarawy. Podobnie z papryką, lecz troche mniej wystarczy ze bedzie widac w mące czerwone punkciki.
Paski dorsza obtoczyć w mieszaninie mąki i przypraw i wrzucić na głęboki olej.
Kilka minut(3-5), poprzewracać paski na drugą stronę i znowu kilka minut i potrawa gotowa !!!
Podawać z frytkami (najlepiej), lub jako zakąska.
Dobór ilości i rodzaju przypraw wedłóg własnego uznania
Nadesłał: Karol Źurek <kz@infoserve.pl>poprostu genialne. Proste w swoim przygotowaniu, niezwykle szybkie i wykwintne polecam :) Nadesłał(a): mesje_bialy 2006-07-25 12:07:19