<- Paszteciki z tunczykiem (marokanskie)Lista potraw z grupy: RybyPasztet z ryby ->

PDF Drukuj

Pasztet z dorsza i ziemniakow

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1437 razy.


10 porcji. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.
700 g filetow z dorsza,
350 g obranych ziemniakow,
300 ml smietany,
100 g zoltego sera,
50 g kaparow,
4 jaja,
5 jaj ugotowanych na twardo,
3 lyzki posiekanej pietruszki,
szczypta szafranu,
60 g masla,
sol, pieprz.

1. Ziemniaki ugotowac dodajac do wody szafran zawiniety w kawalek gazy. Po ugotowaniu ziemniaki odstawic na 30 min, by odparowaly, nastepnie przetrzec je
przez sito. Ser zolty utrzec, ziemniaki wymieszac z serem, smietana, rozmaconymi jajami i kaparami. Przyprawic sola i pieprzem.
2. Filety pokroic w kostke, wymieszac z puree ziemniaczanym. Ugotowane jaja
obrac ze skorupek.
3. Forme pasztetowa nasmarowac maslem. Na dnie ulozyc polowe masy rybno-ziemniaczanej, w srodku ulozyc rzad gotowanych jajek, przykryc reszta masy. Forme nakryc natluszczona folia aluminiowa. Piec w kapieli wodnej w nagrzanym
do temp. 180żC piekarniku przez 1,5 godz.
4. Podawac na cieplo lub ostudzic w formie, pokroic ostrym nozem w plastry i
podawac na zimno z ostrym sosem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności