<- Pasztet z wegorza i rybyLista potraw z grupy: RybyPiklingi w majonezie ->

PDF Drukuj

Pieczona ryba z nadzieniem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1774 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1 ryba sredniej wielkosci (fladra, karp, pstrag),
100 g ugotowanej ryby bez osci,
5 swiezych czerwonych papryczek chilli,
5 suszonych czerwonych papryczek chilli,
maly kawalek swiezego imbiru lub 1/2 lyzki w proszku,
2 pomidory,
2 cebulki dymki,
8 zabkow czosnku,
3 lyzki oleju,
1 lyzka pasty krewetkowej,
1 lyzeczka soli,
do przybrania swieze czerwone papryczki chilli, zielone listki.

1. Rybe oczyscic, usunac wnetrznosci, glowy nie odcinac. Ponizej glowy naciac
skore i podwazajac nozem usunac kregoslup.
2. Suszone papryczki chilli namoczyc na 5 min. Swieze papryczki oplukac, pokrajac drobno usuwajac nasionka. Imbir posiekac.
3. Na patelni rozgrzac 1 lyzke oleju i podsmazyc swieze chilli wraz z pasta
krewetkowa.
4. Pomidory sparzyc, zdjac skorke, pokrajac, usunac pestki.
5. Gotowana rybe, suszone i swieze chilli, paste krewetkowa, imbir, sol i pomidory zmiksowac.
6. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc zmiksowana paste, nadziac nia rybe.
7. Przygotowana rybe zawinac w folie aluminiowa i upiec na grillu lub w piecyku
(15-20 min).
8. Czosnek obrac, pokroic w plasterki, lekko przyrumienic na oleju, dymke drobno pokroic.
9. Rybe po upieczeniu odwinac, przybrac kwiatkani z czerwonej chilli i swiezymi
listkami. Posypac przyrumienionym czosnkiem i pokrajana dymka.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności