<- Pstrag po galicyjskuLista potraw z grupy: RybyPstrag w migdalach ->

PDF Drukuj

Pstrag po kantabryjsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2226 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
4 pstragi sredniej wielkosci,
200 ml bialego wytrawnego wina,
4 zabki czosnku,
50 ml bulionu,
100 ml wody,
1 peczek zielonej pietruszki,
1 galazka swiezego estragonu lub 1/2 lyzeczki sproszkowanego,
sol, olej do smazenia.

1. Pstragi oczyscic nie odcinajac glow i ogonow. Umyc w zimnej wodzie, osuszyc.
Natrzec sola i odstawic na 10 min.
2. Na duzej patelni rozgrzac olej, polozyc pstragi i obsmazyc z kazdej strony.
3. W plaskim naczyniu do zapiekania ulozyc pstragi, zalac winem i wstawic do
piekarnika nagrzanego do temp. 175żC. Piec 20 min.
4. Czosnek obrac, oplukac i posiekac. Galazki estragonu i zielona pietruszke
umyc pod biezaca woda i drobno posiekac. Usmazyc na tym samym oleju, na ktorym smazyly sie pstragi. Wlac bulion, wymieszac, zalac tym sosem pstragi i
piec jeszcze 5 min.
5. Upieczone pstragi przelozyc na ogrzany polmisek, polac sosem z pieczenia i
od razu podawac. Mozna rowniez podac pstragi w tym samym naczyniu, w ktorym
sie piekly.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności