<- Pstrag po kantabryjskuLista potraw z grupy: RybyPstrag w soli z rozna ->

PDF Drukuj

Pstrag w migdalach

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2724 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
4 sredniej wielkosci pstragi,
2 lyzki masla,
2 lyzki oliwy,
100 g migdalow,
2 lyzki maki,
sol, pieprz,
1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki.

1. Migdaly sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorek i pokroic w cienkie platki.
2. Pstragi sprawic, wypatroszyc zachowujac glowy, umyc dokladnie i osuszyc
sciereczka. Osolic, doprawic pieprzem i obtaczac w migdalach, a nastepnie w
mace.
3. Smazyc na patelni, na silnie rozgrzanej mieszaninie masla i oliwy, po ok.
5-6 min z kazdej strony. Wylozyc na polmisek i podawac z pokrojona w cienkie
plasterki cytryna.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności