Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2531 razy.
Porcja na 1 osobe. Czas przygotow. 30 min.
1 pstrag na osobe i tyle patykow ile pstragow,
sol gruba,
sos sojowy,
cytryna.
1. Rybe oczyscic nozem z lusek, oplukac pod zimna woda, wytrzec czysta sciereczka (jezeli pstrag jest mlody nalezy czyscic go lekko, aby nie zetrzec delikatnego sluzu, ktory nadaje mu smak), rozciac delikatnie przy odbycie i
wyciagnac wnetrznosci.
2. Nabic pstraga na patyk. Wsadzic patyk przez pysk, przebic grzbiet na wysokosci konca pletwy przyskrzelowej, wbic z powrotem do wnetrza 3-4 cm dalej,
wyprowadzic patyk na zewnatrz pod koncem ostatniej dolnej pletwy.
3. Natrzec rybe sola, nieco wiecej soli nasypac na pletwe ogonowa i pletwy
boczne.
4. Rozgrzac mocno ruszt, piec pstraga wysoko nad ogniem, najpierw strone gorna,
nie przebita az utworza sie smakowite brazowe pecherzyki, a nastepnie, na
mniejszym ogniu, strone dolna.
5. Pstraga podawac na podluznym polmisku lub talerzyku ukladajac lbem w lewo,
brzuchem w dol.
6. Osobno podac sos sojowy i kawalek cytryny.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach