<- Pstrag w soli z roznaLista potraw z grupy: RybyPstrąg "Haushofmeister" ->

PDF Drukuj

Pstragi z nawarry

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2500 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
4 pstragi (po ok. 200 g),
3 plastry szynki serrano lub westfalskiej,
100 ml oleju,
2 lyzki maki,
1 cytryna,
sol, bialy pieprz.

1. Pstragi wypatroszyc, glowy i ogony zachowac. Umyc dokladnie w zimnej wodzie
i osuszyc. Natrzec w srodku sola i lekko posypac bialym pieprzem. Odstawic
na 10 min.
2. Do srodka kazdego pstraga wlozyc plasterek szynki. Brzegi pstragow mozna
spiac wykalaczkami, aby szynka nie wypadla podczas smazenia. Pstragi obtoczyc w mace.
3. Na duzej, glebokiej patelni rozgrzac dobrze olej, polozyc pstragi i smazyc
po 4-5 min z kazdej strony.
4. Zaroodporne naczynie wysmarowac olejem. Wlozyc pstragi i wstawic naczynie do
bardzo goracego piekarnika na 7-10 min.
5. Cytryne umyc i pokroic na 4 czesci. Pstragi przelozyc na polmisek i przybrac
cwiartkami cytryny.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności