<- Ryba w sosie wiedeńskimLista potraw z grupy: RybyRyba z Pekinu ->

PDF Drukuj

Ryba z kasztanami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1962 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.
4 filety rybne rownej wielkosci,
10 pieczarek,
10 obranych kasztanow jadalnych,
sol,
5-6 lisci salaty do przybrania.
Marynata:
50 ml wodki,
4 lyzki sosu sojowego.
Sos:
marynata pozostala po marynowaniu ryby,
sok z 1 cytryny,
sok z 1 pomaranczy,
1 cebula.

1. Filety plytko ponacinac ostrym nozem i ulozyc w salaterce. Zalac wodka wymieszana z sosem sojowym i marynowac przez 2 godz. (marynate zachowac).
2. Pieczarki oczyscic i umyc. Ogonki odciac i odrzucic.
3. Zamarynowane filety ukladac na duzym kawalku folii aluminiowej. Na nich
umiescic kasztany i pieczarki. Folie szczelnie zawinac i ulozyc w zaroodpornym naczyniu z przykrywka. Piec w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku przez
25-30 min.
4. Cebule obrac i bardzo drobno posiekac. Plyn z marynaty polaczyc z sokiem z
cytryny i z pomaranczy. Dodac poszatkowana cebule i sos starannie wymieszac.
5. Gotowa rybe ukladac na podgrzanym polmisku, wylozonym liscmi salaty. Polac
sosem i podawac.
- Tak przyrzadzona rybe mozna rowniez ugotowac na parze.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności