1. Ryby wypatroszyc, nastepnie umyc, osuszyc i lekko posolic.
2. Czosnek obrac i wraz z szalotkami posiekac.
3. Suszone papryczki namoczyc w cieplej wodzie. Po 15 min. odcedzic, przekroic
i usunac nasionka. Posiekac ze swiezymi papryczkami. Nastepnie przelozyc do
mozdzierza, dodac szalotki oraz czosnek i utrzec na gladka paste.
4. Olej rozgrzac w garnku, usmazyc na nim ryby na brazowy kolor. Ryby wyjac i
odlozyc na talerz. Olej wylac.
5. Swiezy olej wlac do garnka. Paste wymieszac z cytronella i pasta krewetkowa,
a nastepnie smazyc przez 3-4 min. Dodac sok z cytryny, cukier i sol. Doprowadzic do wrzenia. Ryby z powrotem przelozyc do garnka i gotowac na srednim
ogniu tak dlugo, az sos zgestnieje.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach