<- SAŁATKA ŚLEDIKOWALista potraw z grupy: RybySandacz a la tihany ->

PDF Drukuj

Sambal ikan - ryba na ostro

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1489 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
4 makrele,
8 szalotek,
4 zabki czosnku,
5 suszonych czerwonych papryczek chilli,
4 swieze czerwone papryczki chilli,
1/2 lyzeczki pasty krewetkowej,
1 lyzka cukru,
4 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzeczka cytronelli,
sol,
olej do smazenia.

1. Ryby wypatroszyc, nastepnie umyc, osuszyc i lekko posolic.
2. Czosnek obrac i wraz z szalotkami posiekac.
3. Suszone papryczki namoczyc w cieplej wodzie. Po 15 min. odcedzic, przekroic
i usunac nasionka. Posiekac ze swiezymi papryczkami. Nastepnie przelozyc do
mozdzierza, dodac szalotki oraz czosnek i utrzec na gladka paste.
4. Olej rozgrzac w garnku, usmazyc na nim ryby na brazowy kolor. Ryby wyjac i
odlozyc na talerz. Olej wylac.
5. Swiezy olej wlac do garnka. Paste wymieszac z cytronella i pasta krewetkowa,
a nastepnie smazyc przez 3-4 min. Dodac sok z cytryny, cukier i sol. Doprowadzic do wrzenia. Ryby z powrotem przelozyc do garnka i gotowac na srednim
ogniu tak dlugo, az sos zgestnieje.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności