Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1911 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
8 sardynek swiezych lub mrozonych,
1 lyzka octu winnego,
1,5 filizanki wody,
2,5 - 3 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki sake (wodki ryzowej),
1 lyzka cukru,
2 kawalki sredniego imbiru (2 lyzki imbiru w proszku),
liscie do wylozenia rondla (np. trzciny, salaty) lub pergamin.
1. Odciac sardynkom lby i przy pomocy paleczki usunac wnetrznosci, umyc pod
biezaca woda usuwajac luski, ososzyc przy pomocy sciereczki.
2. Pokroic imbir - polowe na ukosne, cienkie plasterki, a polowe na cieniutkie
paseczki.
3. Dno rondla wylozyc liscmi lub pergaminem.
4. Wymieszac w kubku sos sojowy, cukier i wodke.
5. Wlac do rondla wode z octem, zagotowac, zdjac rondel z ognia, ulozyc ryby,
a na nich imbir w plasterkach (po bokach ryb), rondel ponownie wstawic na
ogien, gotowac na srednim ogniu przez 4 min. bez pokrywy, po czym przykryc i
gotowac na malym ogniu przez dalsze 10 min. (az objetosc wody zmniejszy sie
o okolo polowe).
6. Zalac ryby sosem sojowym z cukrem i wodka, posypac imbirem pokrojonym w paski i dalej gotowac na malym ogniu, od czasu do czasu polewajac ryby i imbir
wyplywajacym sosem.
7. Zdjac z ognia, przelozyc na polmisek, polac pozostalym w rondlu sosem.
8. Podawac gorace z ryzem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach