Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2623 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min. +2dni
6 swiezych sledzi,
maka,
3 lyzki oleju,
1/4 l octu,
1/4 l chudego rosolu,
2 liscie laurowe,
10 ziaren ziela angielskiego,
3 gozdziki,
1 lyzeczka ziaren gorczycy,
1 cebula,
sol, pieprz.
1. Ryby oczyscic, natrzec wewnatrz sola i pieprzem, obtoczyc w mace. Smazyc na
goracym oleju na brazowo.
2. Ocet zmieszac z rosolem i przyprawami. Zagotowac.
3. Sledzie ulozyc w szklanym naczyniu, poprzekladac krazkami cebuli, zalac goraca marynata. Marynowac 2-3 dni.
4. Podawac z gotowanymi w lupinach ziemniakami i maslem lub chlebem. Sledzie
mozna przechowywac w lodowce do 3 tygodni.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach