Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2047 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
8 swiezych sardynek (lub innej ryby),
2 zabki czosnku,
1/2 lyzeczki sproszkowanego kminku,
3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki,
maka,
olej,
1 cytryna,
sol, pieprz.
1. Sardynki sprawic, umyc pod biezaca woda.
2. Czosnek drobno posiekac, wymieszac z kminkiem, pietruszka, sola i pieprzem.
Podzielic przyprawy na 2 czesci.
3. Sardynki nafaszerowac polowa przypraw, reszta natrzec je z zewnetrznej strony i pozostawic w chlodnym miejscu lub zakryc folia i odstawic do lodowki na
30 min.
4. Sardynki obtoczyc w mace. Rozgrzac duza ilosc oleju na glebokiej patelni.
5. Smazyc 5-10 min. na zloty kolor. Podawac na goraco lub zimno z kawalkami cytryny. Zamiast sardynek mozna usmazyc wieksze ryby pokrojone w dzwonka, a
nastepnie panierowane w jajku i mace lub bulce tartej. Podawac z kawalkami
cytryny, pasta tahina (sezamowa) lub majonezem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach