Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2601 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
4 filety z soli (po ok. 200 g),
1/2 cebuli,
1 lyzka maki,
400 g zielonego groszku,
16 malzy bez muszli,
1 lisc laurowy,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1/4 lyzeczki szafranu,
1 lyzka oleju,
250 ml bulionu.
Sos:
3-5 zabkow czosnku,
150 ml oleju,
1/4 lyzeczki soli.
1. Filety umyc, osuszyc i osolic. Malze oplukac dokladnie pod biezaca woda.
2. Zielony groszek umyc, zalac wrzaca, osolona woda i ugotowac pod przykryciem.
Nadmiar wody odparowac.
3. Cebule obrac, oplukac, pokroic na plasterki. Zielona pietruszke oplukac pod
biezaca woda i drobno posiekac.
4. Przygotowac sos: czosnek i sol rozgniesc w mozdzierzu lub misce i dokladnie
wymieszac z olejem.
5. W garnku rozgrzac lyzke oleju, wrzucic cebule i podsmazyc na zloty kolor.
Dodac zielona pietruszke i make. Smazyc 3 min. Wlac zimny bulion, zagotowac.
6. Dodac sos, lisc laurowy, galke muszkatolowa i szafran. Wlozyc filety i malze. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 15 min. Pod koniec gotowania dodac zielony groszek. Gotowa sole przelozyc na polmisek i od razu podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach