<- Sola po katalonskuLista potraw z grupy: RybySpaghetti rybne po indyjsku ala Walczak ->

PDF Drukuj

Sola w pomaranczach

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1808 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
800 g filetow z soli,
2 marchwie,
1 seler,
2 pory,
2 pomarancze,
skorka z 1 pomaranczy,
1 lyzka smietanki,
50 ml likieru pomaranczowego,
sol, pieprz,
4 lyzki masla do smazenia.

1. Jarzyny obrac, umyc, pokroic w paski o szerokosci i grubosci 1mm, a dlugosci
3 cm. Obsmazac na 1 lyzce rozgrzanego masla, pod przykryciem, na malym ogniu
ok. 10 min. Zdjac z patelni i trzymac w cieple.
2. Pomarancze obrac ze skorek, ostrym nozem wykrawac z nich czastki miazszu
(bez pestek i blon wewnetrznych). Cieniutko obrana skorke z 1 pomaranczy pokroic w paski, tak jak jarzyny.
3. Filety osolic, doprawic pieprzem, obsmazac na 2 lyzkach rozgrzanego masla
4-5 min, nie dopuszczajac do ich zrumienienie. Zdjac z ognia i odstawic w
cieple miejsce.
4. Na patelni rozgrzac reszte masla, dodac skorke pomaranczowa i smietanke, wymieszac, wlac likier, wymieszac ponownie i zagotowac.
5. Usmazona rybe i warzywa ulozyc na polmisku, polac sosem i przybrac czastkami
pomaranczy.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności