<- Szczupak faszerowany po polskuLista potraw z grupy: RybySzczupak pieczony ->

PDF Drukuj

Szczupak nadziewany

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3224 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
50 g chudego boczku,
1 cebula,
2 lyzki oleju,
2 pomidory,
1 buleczka,
po peczku koperku, pietruszki i szczypiorku,
sprawiony szczupak o wadze 1,5-2 kg,
sok z 1 cytryny,
2 cytryny do przybrania,
sol,
2 peczki pietruszki do przybrania.

1. Boczek i cebule pokroic w kostke. Boczek usmazyc na lyzce oleju. Dodac cebule, zeszklic. Pomidory sparzyc, obrac ze skory, pokroic w cwiartki. Buleczke namoczyc w wodzie, dobrze odcisnac. Pietruszke, koperek i szczypiorek
drobno posiekac. Wszystkie skladniki polaczyc razem, wyrobic farsz, osolic.
2. Szczupaka wymyc, pokropic sokiem z cytryny w srodku i z wierzchu, posolic,
nadziac farszem.
3. Brzegi ryby zlaczyc drewnianymi wykalaczkami. Rybe ulozyc na folii aluminiowej. Brzegi folii podwinac.
4. Piec w podgrzanym uprzednio do 200żC piekarniku 30-40 min.
5. Rybe wylozyc na polmisek, ozdobic cytryna i pietruszka. Podawac z ziemniakami z wody i goracym maslem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności