<- Szaszłyki z rybekLista potraw z grupy: RybySzczupak nadziewany ->

PDF Drukuj

Szczupak faszerowany po polsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2762 razy.


1 kg szczupaka,
15 dag cebuli,
3 dag masła lub margaryny
8 dag bułki czerstwej,
5 dag rodzynków,
5 dag tartego chrzanu,
2 jaja,
mleko,
1 dag żelatyny,
30 dag włoszczyzny bez kapusty,
2 dag ketchupu,
sól, pieprz,
liść laurowy
ziele angielskie,
ocet

Oczyszczonego i wypatroszonego szczupaka umyć, oddzielić mięso od ości i skóry. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć nie rumieniąc, zemleć razem z częścią mięsa z ryby oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Następnie wymieszać z pozostałym pokrojonym w paseczki mięsem z ryby, opłukanymi rodzynkami, chrzanem i żółtkami doprawić do smaku, zawinąć w skórę ryby, potem w natłuszczoną płócienną serwetkę tak aby utworzył się wałek, obwiązać nitką, włożyć do wywaru z warzyw, dodać przyprawy i gotować około 50 min. na małym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć, położyć na stolnicy, obciążyć deseczką, wystudzić. Wywar (300 ml) przecedzić, połączyć z ketchupem, namoczoną i rozpuszczoną żelatyną oraz białkami, zakwasić octem, roztrzepać trzepaczką, zagotować, doprawić do smaku, przecedzić przez lnianą ściereczkę o luźnym splocie. Wystudzoną rybę odwinąć z serwetki, pokroić ukośnie w plastry grubości 1 cm, ułożyć na półmisku, udekorować, i zalać tężejącą galaretą.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności