<- Szczupak w galarecieLista potraw z grupy: Rybyśledzie babci Genii ->

PDF Drukuj

Szprotki w occie winnym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1818 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 6 godz.
500 g swiezych szprotek,
500 ml bialego octu winnego,
250 ml oliwy,
1 peczek zielonej pietruszki,
2 duze zabki czosnku.

1. Szprotki oplukac, wypatroszyc, rozciac kazda na pol, usunac grzbiety i osci.
Ponownie oplukac i osuszyc. Ulozyc w glebokim, szklanym naczyniu.
2. Zalac szprotki 350 ml octu i odstawic na 4 godz. w chlodne miejsce. Od czasu
do czasu wstrzasac naczyniem.
3. Zielona pietruszke oplukac i drobno posiekac. Czosnek obrac, oplukac i drobno posiekac.
4. Szprotki wyjac z octu, ocet wylac, a szprotki osoczyc. Ponownie wlozyc do
naczynia, zalac oliwa i pozostalym octem. Posypac zielona pietruszka i posiekanym czosnkiem. Wstawic na 2 godz. do lodowki.
5. Przed podaniem przelozyc szprotki na duzy, plaski polmisek. Podawac z razowym chlebem i maslem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 12.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności