<- Szprotki w occie winnymLista potraw z grupy: RybyŚledzie marynowane na sposób minogów ->

PDF Drukuj

śledzie babci Genii

Dodano: 2004-12-14 22:20:15
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 5766 razy.


śledzie zielone - 1 kg, marchew - 10 dag,jabłka - 2 szt,
cebula - 10 dag.

Zalewa : ocet 10 % - 3/4 szklani, woda -1 szklanka
sól - 1 łyżka stołowa, cukier - 3 łyżki stołowe,
liść laurowy - 2 szt. ziele angielskie - 8 szt.

Ułożyć na dnie garnka warstwę pokrojonej w plasterki cebuli
startej w wiórki marchwi i starte w wiórki obrane jabłka.
Ułożyć na tym warstwę pozwijanych w pierścionki śledzi
(najlepiej poprzecinać dzwonka wzdłuż, żeby pierścionki nie były zbyt wysokie). Następnie znów cebulę,marchew i jabłka.
Zwinięte śledzie itd.Zalać zalewą i gotować 10 min.
Wyjmować po przestudzeniu. SMACZNEGO!


Nadesłał: B.Mikołajczyk <>
Za mało octu.
Nadesłał(a): Kondi 2005-12-19 21:12:20

Skąd się bierze zielone śledzie?
Nadesłał(a): Małgocha <mlgosia@cmdik.pan.pl> 2006-06-28 12:06:45

Zielone śledzie to są śledzie surowe, nie solone.
Nadesłał(a): MM 2006-06-28 13:06:17


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności