Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2242 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4 godz. 45 min.
1 kg ryb morskich,
1 kiszona cytryna (przepis w rozdziale "ogolne"),
kilka kiszonych oliwek.
Marynata (Szermula):
1/2 peczka siekanej zielonej kolendry lub pietruszki,
2 obrane i zmiazdzone zabki czosnku,
1/2 lyzki mielonego kminku,
1,5 lyzki slodkiej, mielonej papryki,
szczypta ostrej, mielonej papryki,
2 lyzki oliwy,
sol,
100 ml wody.
Sos:
75 ml oliwy,
1 lyzka marynaty,
1 lyzeczka mielonego imbiru,
szczypta szafranu.
1. Kolendre utluc starannie w mozdzierzu, dodac wode oraz pozostale skladniki
marynaty, dokladnie wymieszac. Ryby sprawic, oplukac, osuszyc i pokroic w
dzwonka. Zalac marynata i odstawic na 4 godz. Wyjac i osaczyc.
2. Polaczyc ze soba wszystkie skladniki sosu i wymieszac je dokladnie. Sos zagotowac w glebokim rondlu, zmniejszyc ogien do bardzo malego, po czym ulozyc
w nim delikatnie kawalki zamarynowanej ryby. Przykryc i trzymac na bardzo
malym ogniu 20 min, w polowie gotowania ostroznie przewrocic rybe.
3. Gotowe kawalki ryby wyjac i ulozyc na ogrzanym okraglym polmisku. Trzymac w
cieple. Zwiekszyc ogien i odparowac sos do konsystencji oleistej, po czym
polac nim rybe.
4. Podawac bardzo gorace, przybrane oliwkami i cwiartkami kiszonej cytryny.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach