Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2270 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 5 godz. 15 min.
250 g filetow bez skory ze swiezej morskiej ryby,
2 awokado,
1 lyzka soku cytrynowego,
4 papryczki chilli,
4 cebulki dymki,
50 ml soku z cytryny,
50 ml wody,
1 lyzka smietany,
1 lyzka mleka,
3/4 lyzeczki soli,
8 tortilli (przepis w "macz-ryz"),
olej do smazenia.
1. Filety oplukac, osuszyc, pokroic na jednakowej wielkosci kawalki (1-2 cm).
2. W szklanym naczyniu przygotowac marynate z soku cytrynowego, wody i 1/2 lyzeczki soli. Wlozyc pokrojona rybe, przykryc, wstawic na 5 godz. do lodowki.
3. Awokado oplukac, przeciac na pol i usunac pestki. Lyzeczka wyjac miazsz,
przelozyc do miseczki, skropic 1 lyzka soku cytrynowego i rozgniesc widelcem. Wymieszac ze smietana, mlekiem i sola na gladka paste.
4. Chilli oplukac, pokroic na plasterki, oczyscic z nasion pod biezaca woda.
Dymki oplukac i pokroic w cienkie krazki.
5. Rybe wyjac z marynaty i dobrze osaczyc na sicie.
6. Na duzej patelni rozgrzac olej i podsmazyc tortille z obu stron. Gorace posmarowac masa z awokado. Na mase polozyc kawalki marynowanej ryby, przybrac
dymka i plasterkami chilli. Podawac od razu.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach