<- Tostados z cevicheLista potraw z grupy: RybyTunczyk z czarnymi oliwkami ->

PDF Drukuj

Tunczyk z cydrem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2264 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1,5 kg swiezego tunczyka,
75 g margaryny,
500 ml cydru (wina jablkowego),
4 lyzki smietany,
300 g pieczarek,
sok z 1/2 cytryny,
1 lyzka tartej bulki,
sol.

1. Tunczyka umyc, pokroic na kawalki, zdjac skore. Kazdy kawalek posolic, posmarowac margaryna i posypac tarta bulka.
2. Glebokie, zaroodporne naczynie wysmarowac margaryna, ulozyc kawalki tunczyka, wlac 150 ml cydru i wstawic do srednio nagrzanego (175żC) piekarnika.
Piec ok. 35 min. W czasie pieczenia podlewac reszta cydru.
3. Pieczarki obrac, oplukac, pokroic na cwiartki, posolic i skropic sokiem z
cytryny. W garnku rozgrzac lyzke margaryny, wlozyc pieczarki i dusic na malym ogniu 8 min.
4. Wymieszac smietane z 2 lyzkami sosu z pieczenia tunczyka.
5. Ulozyc pieczarki dookola tunczyka, zalac rybe smietana i wstawic jeszcze na
5 min do piekarnika. Podawac od razu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności