<- Pomarańczowy chrzanLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiPrzekąska z serem ->

PDF Drukuj

Pomidory w sosie rosyjskim

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5105 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
500 g malych pomidorow.
Sos rosyjski:
100 ml oleju slonecznikowego,
1 lyzka pasty pomidorowej,
50 ml keczupu,
2 lyzki miodu,
1 cebula,
sol, pieprz, estragon.

1. Wybrac male, ladne, jedrne pomidory jednakowej wielkosci. Delikatnie umyc,
sparzyc wrzatkiem, wlozyc na chwile do zimnej wody i obrac.
2. Przygotowac sos. Cebule drobno posiekac. Miod podgrzac, dobrze rozetrzec.
Dokladnie wymieszac sol z pieprzem, estragonem i oliwa. Dodac keczup, lyzke
pasty pomidorowej, miod i posiekana cebule.
3. Pomidory wlozyc do salaterki, zalac sosem i odstawic na 1 godz do lodowki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności