Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3074 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
1 kg baklazanow,
1 duza cytryna,
250 ml oliwy,
1 mala cebula,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
sol, pieprz.
1. Baklazany ponakluwac widelcem i ulozyc w zaroodpornym naczyniu. Wstawic je
do srednio nagrzanego piekarnika i zapiekac 1,5 godz.
2. Wyjac z piekarnika, obrac ze skory, ostudzic i posiekac.
3. Przelozyc do duzego naczynia, dodac posiekana cebule, sol, pieprz i zielona
pietruszke. Dolewac malymi porcjami oliwe i sok wycisniety z cytryny. wymieszac na rownomierna mase.
4. Salatke podawac oziebiona, przybrana oliwkami, zielona pietruszka, pomidorami lub pasta pomidorowa.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach