<- Sałatka z bakłazanów (grecka)Lista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka z bananów ->

PDF Drukuj

Sałatka z bakłażanow (zydowska)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2302 razy.



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 25 min.
4 srednie baklazany,
1 glowka czosnku,
1 lyzeczka kminku,
1 lyzeczka papryki,
4 lyzki octu winnego,
2 lyzki oliwy z oliwek,
10 lodyzek natki pietruszki,
sol, pieprz.

1. Odciac konce, baklazany pokroic w kostke, wlozyc do garnka z woda, posolic i
gotowac na malym ogniu 10-15 min. Pozostawic pod przykryciem.
2. Do naczynia wlac ocet i oliwe, dodac pieprz, przyprawy, roztarty czosnek i
posiekana pietruszke, dobrze wymieszac i ubic widelcem.
3. Baklazany odcedzic, polozyc na polmisek, polac sosem. Podac cieple.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 22.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności