Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2716 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min. +10godz
2 sredniej wielkosci baklazany,
4-5 pomidorow,
1 duza cebula,
1 lyzka octu,
1 zabek czosnku,
1 lyzka posiekanej zielonej pietruszki,
sol,
olej do smazenia.
1. Baklazany przygotowac dzien wczesniej. Odciac konce, a nastepnie czesciowo
obrac wzdluz ze skorki, pozostawiajac co 3 cm nie naruszone pasma skorki
(sposob obierania jest bardzo istotny).
2. Baklazany pokroic na krazki grubosci 1 cm. Przelozyc do cedzaka i posypac
sola. Nakryc obciazonym talerzem i odstawic na 10 godz. Po pewnym czasie
obrocic baklazany na druga strone i ponownie zakryc.
3. Baklazany obsuszyc z obydwu stron na bibulce, pokroic pomidory.
4. Wlac do garnka olej na glebokosc 4 cm i postawic na ogniu. Baklazany smazyc
porcjami na rozgrzanym oleju, a nastepnie obsuszyc z nadmiaru oleju.
5. Olej wylac, pozostawiajac w garnku 1 do 2 lyzeczek. Cebule pokroic, szybko
podsmazyc i obsuszyc na bibulce.
6. Pomidory lekko podsmazyc i odlozyc na talerz.
7. Ocet wlac do garnka, doprowadzic do wrzenia i zdjac z ognia.
8. Baklazany, pomidory i cebule wlozyc do plaskiej miski. Czosnek posiekac i
posypac nim salatke, dodac sol i zalac sosem z garnka. Podawac salatke przybrana posiekana zielona pietruszka. (Smazone baklazany mozna rowniez zalac
naturalnym jogurtem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem i sola.)
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach