<- Ćwikła (boćwina)Lista potraw z grupy: SosyDip musztardowy ->

PDF Drukuj

Dip hummus

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3565 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
120 g grochu wloskiego,
1 cebula,
1 zabek czosnku,
3 lyzeczki oliwy,
2-3 lyzeczki pasty tahina (sezamowej),
1/2 lyzeczki kurkumy,
sol,
2-4 lyzki soku cytrynowego.

1. Groch zalac wrzaca woda i moczyc przez 8 godz.
2. Groch odcedzic, nie wylewajac wody, w ktorej sie moczyl.
3. Cebule i czosnek posiekac. Lekko podsmazyc w 2 lyzeczkach oliwy, dodac kurkume i odrobine wody z moczenia. Dodac groch, zalac woda z moczenia na 3 cm
powyzej poziomu grochu i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien i gotowac
tak dlugo, az bedzie miekki (ok. 1 godz.). Stary groch wymaga dluzszego gotowania.
4. Groch odcedzic, wywar zachowac. Groch rozgniesc widelcem, wlac kilka lyzek
wywaru i zmiksowac lub przetrzec przez sito. Pasta powinna miec konsystencje
majonezu.
5. Przelozyc do miski, dodac sol, sok z cytryny, paste tahina i dobrze wymieszac.
6. Hummus przelozyc do plaskiej miski i przybrac posiekana zielona pietruszka.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 12.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Hummus jest po prostu pyszny. Nigdy nie dodawałam kurkumy, ale to raczej dla koloru. Podaję w taki sposób: rozsmarowany na talerzu, skropiony oliwą i przybrany siekanymi oliwkami. Najlepiej smakuje z macą: zrobić elastyczne ciasto z mąki, wody i odrobiny soli, wałkować na cieniutkie placuszki, piec na patelni bez tłuszczu z dwóch stron, aż porobią cię brązowe bąble. Pychota.
Nadesłał(a): Kasia Sz. 2006-04-06 15:04:37


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności