1. Groch zalac wrzaca woda i moczyc przez 8 godz.
2. Groch odcedzic, nie wylewajac wody, w ktorej sie moczyl.
3. Cebule i czosnek posiekac. Lekko podsmazyc w 2 lyzeczkach oliwy, dodac kurkume i odrobine wody z moczenia. Dodac groch, zalac woda z moczenia na 3 cm
powyzej poziomu grochu i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien i gotowac
tak dlugo, az bedzie miekki (ok. 1 godz.). Stary groch wymaga dluzszego gotowania.
4. Groch odcedzic, wywar zachowac. Groch rozgniesc widelcem, wlac kilka lyzek
wywaru i zmiksowac lub przetrzec przez sito. Pasta powinna miec konsystencje
majonezu.
5. Przelozyc do miski, dodac sol, sok z cytryny, paste tahina i dobrze wymieszac.
6. Hummus przelozyc do plaskiej miski i przybrac posiekana zielona pietruszka.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 12.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Hummus jest po prostu pyszny. Nigdy nie dodawałam kurkumy, ale to raczej dla koloru. Podaję w taki sposób: rozsmarowany na talerzu, skropiony oliwą i przybrany siekanymi oliwkami. Najlepiej smakuje z macą: zrobić elastyczne ciasto z mąki, wody i odrobiny soli, wałkować na cieniutkie placuszki, piec na patelni bez tłuszczu z dwóch stron, aż porobią cię brązowe bąble. Pychota. Nadesłał(a): Kasia Sz. 2006-04-06 15:04:37