Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2254 razy.
Składniki na 4 porcje:
4 plastry goudy (po 10 dag),
3 plasterki gotowanej szynki (po 4
dag),
1 jajko,
1 mała główka sałaty,
1/2 pęczka natki pietruszki,
10 dag tartej bułki,
4 łyżki mąki,
4 łyżki oleju,
cząstki cytryny do dekoracji
Odciąć skórkę z żółtego sera. Każdy plaster pokroić na 4 jednakowe trójkąty
Pokroić w paski szynkę. Opłukać i osuszyć natkę, oderwać listki od łodyżek.
Naciąć w kawałkach sera głęboką kieszeń, nadziewać szynką i pietruszką.
Wysypać na jeden talerz mąkę i tartą bułkę, rozmącić jajko na drugim talerzu
Posypać grubo mielonym białym pieprzem.
Panierować żółty ser najpierw w mące, następnie w jajku i tartej bułce.
Rozgrzać olej na dużej patelni, smażyć porcjami kawałki sera na złoty kolor (po3 minuty z każdej strony).
Układać na talerzu wyłożonym listkami sałaty. Udekorować resztą pietruszki oraz cząstkami cytryny. Podawać z ciemnym pieczywem (pumperniklem) bezpośrednio po przygotowaniu.
"Świat Kobiety"
Skomentuj Powiadom o komentarzach