<- Sos a la SobieskiLista potraw z grupy: SosySos albert ->

PDF Drukuj

Sos aioli

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3302 razy.


Czas przygotow. 45 min.
4 zabki czosnku,
500 ml oliwy,
100 g kartofli,
4 lyzki soku cytrynowego,
lyzeczka wody,
sol.

1. Kartofle obrac, oplukac, ugotowac w osolonej wodzie, tak by sie nie rozsypywaly. Odcedzic, wlozyc ponownie do garnka, odparowac na malym ogniu. Przetrzec przez sito.
2. Czosnek obrac, rozetrzec z sola, dodac do kartofli, utluc na gladka mase.
3. Do kartofli dolewac oliwe, najpierw kropla po kropli, potem strumyczkiem,
ucierajac przez caly czas drewniana lyzka w jedna strone.
4. Gdy sos nabierze konsystencji majonezu, wlac sok cytrynowy, doprawic sola,
ponownie rozetrzec. Jesli sos bedzie za gesty, rozcienczyc lyzeczka wody.
- W sosie aioli kartofle mozna zastapic 2 surowymi zoltkami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności