<- Schabowszczak z cebulą i kremem musztardowymLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSkiłłądź ->

PDF Drukuj

Siekane zraziki z wątroby

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1789 razy.


40-50 dag wątroby wieprzowej,
20 dag czerstwej bułki,
2 jajka,
3 cebule,
5 dag masła,
15 dag mąki pszennej,
mleko
starta gałka muszkatołowa,
majranek,
sól, pieprz,
natka pietruszki
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Wątrobę drobno posiekać. Wymieszać z bułką. Dodać jajka, 1,5 obranej, posiekanej cebuli, mąkę, łyżkę posiekanej natki pietruszki,szczyptę gałki muszkatołowej. Doprawić do smaku majrankiem, pieprzem i solą. Masę dokładnie wymieszać. Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformować z niej małe podłużne zraziki. Wrzucać je partiami do wrzącej,osolonej wody. Gotować przez mniej więcej 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, starannie osączyć. Resztę cebuli obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Cebulą posypać zraziki. Polać niewielką ilością stopionego masła. Udekorować gałązkami natki.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności