<- Sos sardelowy do ryb lub dziczyznyLista potraw z grupy: SosySOS SELEROWO-CEBULOWY ->

PDF Drukuj

Sos satay

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3280 razy.



Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 30 min.
8 suszonych czerwonych papryczek chilli,
8 szalotek,
1 zabek czosnku,
12-16 orzeszkow cashew,
150 g masla orzechowego,
2 lyzki oleju,
250 ml mleka kokosowego,
4 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzeczka brazowego cukru,
sol.

1. Papryczki chilli zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Wyjac, przekroic i
usunac nasiona.
2. Osaczone z wody papryczki, szalotki, orzeszki i czosnek drobno posiekac, a
nastepnie utrzec w mozdzierzu na gladka paste.
3. W plaskim garnku rozgrzac olej, wlozyc utarta paste i stale mieszajac smazyc
przez 5 min.
4. Do garnka z pasta wlac mleko kokosowe. Na malym ogniu doprowadzic do wrzenia
stale mieszajac. Dodac sok cytrynowy, cukier, maslo orzechowe. Doprawic sola
i wymieszac. Gotowac na malym ogniu jeszcze przez 2 min. Sos powinien byc
gesty. Gdyby byl zbyt gesty mozna dolac troche wody.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności