<- SOS SZCZYPIORKOWYLista potraw z grupy: SosySos szodonowo-waniliowy ->

PDF Drukuj

Sos szodonowo-ponczowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1887 razy.


Czas przygotow. 30 min.
250 ml bialego wina,
250 ml wody,
sok z 1 cytryny,
sok z 1 pomaranczy,
200 g cukru w kostkach,
skorka z 1 cytryny,
skorka z 1 pomarznczy,
6 zoltek,
50 ml koniaku.

1. Zagotowac: wino, wode sok z cytryny i pomaranczy. Otrzec 200 g cukru kostkowego o sparzona skorke z cytryny i pomaranczy. Otarty cukier ubic z 6 zoltkami (tak jak w sosie szodonowym sabayon - patrz przepis). Ubijac dalej wlewajac zagotowane wino. Po 10-15 min dodac 50 ml koniaku.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 89.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności